25 November 2010

Jom Kongsi Petua

Orite, hari ni mood nak wat entry "sharing is caring" gitu.
Al-kisahnyer, lunch tadi gi Giant S/market kat Kajang
Then jumpa pulak buah Honey Dew....
dah lama tak makan....so beli la....satu yg putih satu yg kuning tu
Yang kuning tak sempat balik umah...terus potong kat pantry ofis tadi
mak aihhhh....manis....betul la petua tu....
apa petuanya??? haaaa kat sini nak share ngan beberapa petua yg lain ok:

1.  Nak tau Honey Dew manis  :  cium baunyer.....kalau bau wangi...mmg garenti manis.....(yg beli tgh hr td tu)

2.  Nak cari Tembikai manis  :  tepuk2 manja gitu....keliling buah tembikai....kalau bunyi padat....manis....(mmg kalau beli tembikai selalu wat cam ni la)

3.  Nak cari Durian manis lemak berkrim  :  tgk tangkai durian.....mst tangkai baru....then cuba goncang2...mst bunyi padat....garenti buah nyer sangat...ummmpphhh

4.  Goreng ikan tak melekat dikuali  :  tabur sedikit garam dalam minyak yg panas tu sblm menggoreng ikan....

Pas tu, nak share gak
petua-petua kecantikkan yg selalu MH amalkan:

5.  Kulit kayu manis  :  untuk hilangkan parut2 jerawat....blendkan kulit kayu manis sampai jadi serbuk....campurkan dengan bedak sejuk....tepek2 kat parut2 jerawat......berkesan you!

6.  Bunga cengkih  :  untuk halau semut dalam gula.....letak ajer beberapa tangkai dalam gula....garenti semut tak masuk

7.  Daun pandan  :  untuk halau lipas dan nyamuk.....umah MH mmg tak de nyamuk...sbb MH ada tanam daun pandan ni....lipas pun tak de....

8.  Serai  :  untuk lebatkan dan hitamkan rambut....MH jarang buat....tak de masa....tp adik MH buat...menjadi you!

9.  Bawang putih  :  untuk kilatkan dan cantikkan kuku....gosok2 jer bawang putih kat kuku.....tp MH malas nak buat

10.  Cili kering  :  untuk halau "kutu"..(panggil apa eh??) yg dalam beras tu.....ambik beberapa keping...then letak jer dalam bekas beras...."kutu" tu akan keluar...


Setakat ni, itu jer la beberapa petua yang selalu MH amalkan....
MH tau pasal petua2 ni dari orang2 tua la...
memang berkesan.....pandai betul orang dulu-dulu kan??
Sesiapa yang ada petua tu, share la kat sini yer....terima kasih!

3 comments:

Miss R said...

yg kulit kayu manis tu aku agak setuju gak la.. kt magazines mmg byk jmpe, tp aku pnah wat pon, hrp copy petua jer.. hihihi.. jasmin hamid mmg amalkn kulit kayu manis tu, see kulit die cantik kn.. pstu biler ko pon amalkn, rs cm nk mule amalkn gak la.. :)

Siti said...

wow menarik! nak try tips yg no.8 tu. apa nak kene buat dgn serai tu?? :)

MaMaHakim said...

Miss R
betul tu....tak rugi kalau amalkan.
time aku tgh berjerawat dulu...banyak giler kat muka ni...dah risau dah....aku nekad try guna kulit kayu manis tu....jerawat cepat kecut....plg best...tak de parut

Siti
ohh...lupa plak yer
amik beberapa batang serai
rebuskan....amik air rebusan tadi...bilas kat rambut
perapkan rambut dalam 20minit gitu
then bilas...buat 3x seminggu.