12 October 2010

From Now On~~~My Daily Routine

Hi frens,
Hari ni nak share rutin harian ku utk menguruskan badan semenjak 2minggu yg lepas
Tindakan ini terpaksa diambil semata-mata untuk menunurunkan berat badan yg dah mencecah 80kg nih
Banyak sebab aku perlu menurunkan berat badan
Antara faktor-faktornya adalah:
1. Sindiran drp org2 yg terdekat (jenis yg tak sayang mulut....sakit ati tau...tak per...ko tgk la nnt)
2. Bila bangun pagi, tumit kaki sakit (kaki dah tak mampu nak menampung berat badan)
3. Keyakinan diri (ye lah...kalo dah gemuk ni, semuanya nampak buruk kan)
4. Nak pakai balik baju-baju kurung zaman sebelum lahirkan Hakim dulu
5. Nak sangattt...pakai kebaya raya tahun depan....(InsyaAllah)
6. Atas nasihat doc jugak....to get pregnant....berat badan memainkan peranan jugak

So, apa yg aku buat selama hampir 2minggu nih:
Firstly, dari segi ubat-ubatan....aku amik:

(jamu Mak Dara-serbuk)


(kapsul pati halia nightriem by dunia herbs)



Aku amik jamu mak dara ngan kapsul pati halia nightriem....
Jamu mak dara tu aku amik yg serbuk nyer....lg bagus kesannya compare ngan kapsul
Jamu mak dara tu aku telan every morning b4 bfast dan pati halia tu after bfast
Malam pun telan gak sblm tido


Secondly, untuk luaran pulak, aku amik:
(losyen pati halia+limau nipis mustajab by dunia herbs)
(foot detox patch-slimming)


(bengkung moden)


losyen pati halia tu aku akan pakai setiap kali lepas mandi, tujuan nyer utk mengecilkan segala tempat yg ada spare tyre
kawasan utama adalah perut, lengan, peha dan....ermm...ermm pinggul (bahasa sopan yer)
tiap-tiap malam sebelum tido, lps pakai losyen ni aku akan pakai bengkung moden tu
Bengkung ni mmg khas utk ibu-ibu yg bersalin ceaserean
pas tu, sblm melelapkan mata aku akan pakai foot detox patch (utk slimming nyer)
fuhh....bnyk nyer keje sblm tido.....
tp nak kurus pnya psl...aku rajinkan diri gak.

Last but not least, utk tambahan bagi bahagian luaran aku buat nih:
(sauna diva by nazcon)

(sauna pants by nazcon)


Ha...ahh... aku bersauna,
Aku akan selang selikan sauna satu badan ngan sauna pants nih
Sauna yg kaler pink tu untuk cover satu badan
sangattt la bagus yer....sbb membantu melancarkan sistem pelawasan kita
every morning aku tak akan miss ke tandas
kalo nak kurus, sistem pelawasan kena bagus....kena cepat cerna, buang apa yg tak patut ada dlm badan kita nih.....kasi detox usus kita nih
aku akan bersauna lepas maghrib selama 20minit
Yang sauna pants tu pulak, aku akan pakai selama 50minit dan aku akan buat sebelum tido
Dua-dua sauna ni aku buat tiap-tiap hari tp selang seli laa....
tak blh tiap-tiap hari sauna....kang lain pulak jadi nyer

So, at this point aku belum timbang lagi berat badan aku setelah hampir 2mmgu aku buat rutin ni
sajer-jer tak nak timbang dulu....nak suprise kan diri sendiri....hihihhhh
Tapi apa yg pasti aku bermula dengan 80kg dengan ketinggian aku 167cm
BMI aku pun dah mencecah tahap obes yer...

Ok la kengkawan.....ni jer citer aku setakat hari nih.
Jumpa lg next entry ya!
Take care frens.

nota kaki: pic from google, ada lg hutang entry nih.....

2 comments:

cik gObu said...

wow lin
dasyat lah awk

anyway sauna tue beli kt ner eh?

MaMaHakim said...

cik gobu,
kita nih dah gomuk sesangat
kena la wat cam nih nak kurus blk
lg pun sume2 ni cost nyer murah ajer

yg sauna tu beli direct dari nazcon
kedai nyer kat bangi jer seksyen 3