28 October 2010

Anak Bujang Teruna Saya





Jarang- Jarang aku nak bercerita pasal anak bujang ku sorang ni kat blog mama nyer kan.

Ni ada la beberapa pic yang terbaru dari Hakim. Umo dah 2th setengah, tp masih bottlefeed lagik. hai la anak mama, bila la nak bercerai botol ni. diapers pun still pakai lagik. Ada gak ajar dia gi toilet...... setakat sekali dua dia rajin la nak ke toilet....pas tu pandai pee pee jer....poo poo tak pandai....takut nak cangkung ada la.

Lagi satu yang buat mama nye risau, Hakim ni kalau makan nasi, dia cuma nak makan dengan lauk telur jer....pas tu letak kicap. Lauk-lauk lain, jangan harap la....vege jauh sekali.....sorok dalam nasi mcm mana sekali pun....dia buang balik...

Tapi, malam tadi....paksa gak dia makan lauk sup ayam....ok la....nasib baik dia boleh terima, tapi mesti nak letak kicap jugak!!.....alahaiii la Hakim.

Lasak???
Huhh.....tak payah cakap la, ni baru sorang kat rumah, kalo dah ramai-ramai nanti tak tau la macam mana......
Yang sorang ni pun mama dia dah macam tarzan. Jerit sana, jerit sini....

Lately nih, satu yang aku perasan kat Hakim ni
Kalau dia main dengan toys dia....dia suka jual2 barang....
Melelong bagai.....macam yang orang selalu dok buat kat pasar borong tu....
"lelong...lelong....mari beli...mari beli....murah jer...murah jer"
bila tanya berapa harga barang yang Hakim jual, dia jawab
"seminggit jer "(seringgit)...........semua barang-barang yang Hakim jual semuanya seminggit jer
hihihhh........bila nak untung kalo jual harga macam tu sayangggg!!

Ada sorang makcik tu cakap....kalau anak kita suka berjual beli macam tu,
kita layan dia main.....secara tak langsung kita ajar dia Math.....biar anak bijak Math.
InsyaAllah....mudah-mudahan Hakim menjadi seorang anak yang soleh dan pintar....dan berjaya dalam hidup...

Sometimes,
Kesian tengok Hakim main sorang-sorang
Conteng-conteng sorang-sorang
Kayuh basikal sorang-sorang
Main bola sorang-sorang
Kadang tu.....nyanyi sorang-sorang (ni lagi satu hobi hakim)
Bila tanya Hakim sendiri...."Hakim nak adik tak"......dengan tegas nyer dia jawab "TAK NAK"
uuuu mak aiii.....repeat question yang sama.....dia jawab yang sama gak
Cuba pujuk dia......bagi tau Hakim....nanti kalau ada adik boleh main sama-sama....
tak de la Hakim bosan main sorang-sorang
Mula la dia mengamuk....so mamanya dah tak tanya dah.....apakah petanda itu??? haihhh...

Hmmm.....
Anak bujang teruna ku sorang ni
walaupun penat layan kerenah dia.............tapi aku puas
puas menjadi seorang mama kepada Hakim
InsyaAllah........moga Allah murahkan rezeki aku dan suami
kami inginkan lagi cahaya mata........amin

2 comments:

Seri said...

beb, dia takde adik le tu.. same mcm marissa. tp, org opis aku ckp kan bile dh ade adik otomatik perangainye berubah.. hehe..

MaMaHakim said...

banun
mudah-mudahan
biasa la kan.....
kalo dah terbiasa hidup sorang2
ibu marissa ni bila lg?
bila marissa nak ada kawan pulak?