26 July 2010

Aku Sebagai KAKAK part I

Dear Beloved Blog,
Since mggu lepas, sangat sibuk kat ofis ni, so mggu ni me nak relaks skit.....that's why sempat nak update cite.

Seronok ada blog ni,tempat meluahkan rasa hati~~~(kengkawan, korang mst heran kan? cerita aku penuh duka~~~jarang cerita bahagia kan?)

Aku anak kedua dari 8org adik beradik....yg sulung Abang~~~tp aku dah mainkan peranan dah mcm yg sulung pulak....knp??? sbb abang aku dah kawin dan ada anak sorang??? so, apa hal plak kan???......mgkn kengkawan akan faham dgn sndr nya.

Orang kata anak kedua ni lain skit perangai nye....kalau dapat yg baik, baik sangatttt....kalau dapat yg degil, degil sanggatttt.....betul tak???.....itu mmg aku akui
me adalah dr ketegori yg degil tu la....dr kecik lg my mom selalu merungut kat nenek,makcik2,pakcik2 yg aku la yg paling degil antara adik beradik aku yg lain.
Sbg solution atas kedegilan ku yg amat sangat tu my parents mmg tak amik tau lgsg apa yg jadi kat aku....bermula sejak persekolahan dari sekolah rendah,sampai la ke alam pekerjaan

Ntah la,aku ni pun jenis yg main redah je kan.....tapi alhamdulillah,aku survive untill today even tak pernah dipeduli oleh parents.....apa nak rasa ek? sedih? bangga? seronok?
Tapi bila dikenang balik, baru aku perasan, Allah telah kurniakan kpd aku semangat yg sentiasa positif, wlupun parents aku tak pernah buat baik pada aku, tapi aku tak pernah nak benci mereka, dalam fikiran aku.....ni semua dugaan dari Allah.

Jauh perjalanan hidupku yg dah ditempuh berseorangan atas berkat kedegilan ku.....dipendekkan cerita (nak cite pjg2 blh wat novel nih)
aku antara yg berjaya dalam adik-beradik ku........bermula dari situ, aku la tempat adik2 dan parents bergantung harap.....mungkin berkat nama ku itu sendiri RUZAINI yg bermaksud "tempat ku berlindung,berteduh"

Dulu aku la si bunga tahi ayam....tp skrg......(kengkawan blh wat rumusan sndr)
tapi susah juga, kalau aku sorang je yg perlu menjadi akar tunjang untuk akar2 serabut yg lain.
Aku ingatkan adikku yg dah kawin tu,blh la meringankan bebanku sikit,dgn sama2 tlg family pulak, ni tak, dia pun sama2 nak menumpang kat aku.....bila susah si KAKAK ni la yg dicari...
yang si KAKAK ni pula ada satu jenis penyakit....hard to say "NO" wlupun diri sndr tak cukup makan

Adik-adik lelaki yg lain tak usah ckp, they all dah bekerja, tapi kesian jugak kat adik2 ku tu, kerja pun takat cukup menampung diri sndr, tgh bulan, mencari si KAKAK lg menagih simpati dan belas kasihan.....dan sekali lagi, si KAKAK tidak akan berkata "NO"....hulur jer yg mana ada.

Dan akibatnya purse si KAKAK tak pernah tebal.....si KAKAK pula meminta belas dari suami, itupun setelah mendengar khutbah yg panjang dari en.suami dapat la beberapa not merah.....dalam 3-4 keping....mmg tak pernah lebih....just imagine.....duit minyak, duit tol, lunch...utk sepanjang bulan itu....
adik-adik ku, tahukah kalian, si KAKAK ini mengikat perut utk bertahan dgn beberapa keping not merah utk tempoh sebulan sblm menunggu gaji yg berikutnya.
(nasib baik la kat ofis selalu wat makan2)

OK....dats it for now.....will be continued>>> episode duka alam percintaan pulak....tungguuuu


3 comments:

as cHubby said...

xpe k.lin...dgn b'murah ati neh akak akan dimurahkan rezeki lg..insyaAllah.. :)

cik gObu said...

kih kih kih
kita adalah sama lin

insyallah one day
adalah balasan untuk kita
hehehe

Miss R said...

slmt menunaikan ibadah puase.. :)